De Gastronomie

De Gastronomie feature image 01

Samenvatting artikel

De Charente-Maritime heeft vele kwaliteitsproducten te bieden. Elk product komt voort uit een gevarieerde, gastvrije natuur en de kennis van de lokale producenten. De aanwezigheid van talentvolle koks, die het belangrijk vinden om deze producten te promoten, zorgt ervoor dat iedereen er optimaal van kan profiteren. In dit artikel lees je meer over de Gastronomie van Charente-Maritime.

Smaken van de Charente-Maritime

Charente-Maritime, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke gastronomische cultuur. Het is de thuisbasis van enkele van de beste culinaire specialiteiten van Frankrijk en heeft een overvloed aan verse ingrediënten zoals vis, schaaldieren, groenten en fruit. De regio staat ook bekend om zijn wijnen, cognac en pineau des Charentes.

Vis en schaaldieren

Vis en schaaldieren zijn de belangrijkste ingrediënten van de keuken van Charente-Maritime. De oesterkwekerijen langs de kust leveren verse oesters van hoge kwaliteit op. Mouclade, een gerecht van mosselen gekookt in een saus van room, ui en kerrie, is een ander gerecht dat veel wordt gegeten in deze regio. Andere schelpdiergerechten die populair zijn, zijn de bouchot mosselen. Deze worden gekweekt op palen in de baai van Mont-Saint-Michel en gekookt in witte wijn en room. De coquilles Saint-Jacques (Sint-Jakobsschelpen) die worden bereid met boter en knoflook.

Fruit

Naast vis en schaaldieren heeft Charente-Maritime ook een overvloed aan groenten en fruit, die vaak worden gebruikt in de regionale keuken. De beroemde aardappelen van het eiland Ré worden verbouwd op de zanderige bodem van het eiland en hebben een unieke smaak. De tomaten uit Royan en de asperges van Blaye zijn ook populaire ingrediënten.

Vleesgerechten

Vleesgerechten zijn ook aanwezig in de keuken van Charente-Maritime. Het bekendste gerecht is de Angélique kip, die wordt gekookt in een witte wijn en champignonsaus. Andere lokale specialiteiten zijn de Tête de veau (kalfskop) en Rillauds (gerookt varkensvlees).

Kaas

Wanneer het gaat om kaas, biedt de regio een breed scala aan geitenkazen zoals de Chabichou du Poitou, de geitenkaas uit Île de Ré en de Crottin de Chavignol. Maar denk hierbij ook aan Chèvre: Chèvre is een zachte geitenkaas die in Charente-Maritime wordt geproduceerd. Het heeft een romige textuur en een milde, licht zure smaak. Chèvre kan worden gegeten als onderdeel van een kaasplateau, maar wordt ook gebruikt in salades, op toastjes of in warme gerechten. Verder worden er veel andere kazen geproduceerd (komen er oorspronkelijk niet vandaag) zoals: Comte, Echourgnac, Saint-Marcellin en Fourme d’Ambert.

Dranken

Een ander kenmerk van de Charente-Maritime gastronomie is het gebruik van cognac en pineau des Charentes in verschillende gerechten. Pineau des Charentes is een aperitief gemaakt van druivensap en cognac, dat wordt gebruikt in zoete sauzen en desserts zoals de Clafoutis aux cerises (kersentaart) en de Tarte aux noix (walnotentaart). De wijnen van Charente-Maritime zijn ook van hoge kwaliteit en worden geproduceerd in de wijngaarden van Cognac, Pineau des Charentes, en de wijngaarden van de oostkust.

Kortom, de gastronomie van Charente-Maritime biedt een scala aan heerlijke gerechten en ingrediënten. De combinatie van verse vis en schaaldieren, groenten en fruit, vlees, kaas en wijnen maken het een culinaire bestemming die het ontdekken waard is. Het is een regio die bekend staat om zijn traditionele gerechten, maar ook een keuken die zich blijft ontwikkelen en nieuwe trends omarmt.

Fouras
Fouras: Een Verborgen Juweel aan de Franse Atlantische Kust Fouras, een schilderachtige badplaats aan de Franse Atlantische Kust, is een verborgen juweel dat wacht
Aquarium La Rochelle
Gelegen aan de prachtige Franse Atlantische Kust, biedt het Aquarium van La Rochelle een fascinerende en educatieve reis door de onderwaterwereld. Met zijn uitgebreide
De Zoutwinning
Langs de prachtige Franse Atlantische kust bevindt zich een industrie die teruggaat tot eeuwen geleden: de zoutwinning. Het winnen van zout uit de oceaanwateren