Plaatsen om niet te missen

Plaatsen om niet te missen feature image 01

Samenvatting artikel

Charente-Maritime, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, is een prachtige regio die rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Er zijn talloze plaatsen die je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze regio, of je nu geïnteresseerd bent in historische bezienswaardigheden, charmante dorpjes, prachtige stranden, uitgestrekte wijngaarden of gastronomische ervaringen. In dit artikel worden enkele van de beste plaatsen in Charente-Maritime besproken die je zeker niet mag missen tijdens je reis naar deze adembenemende regio.

Het Abbaye aux Dames muziekcentrum in Saintes

De Abbaye aux Dames is het kloppende muzikale hart van Saintes. Het Saintes Festival, het Jongerenorkest van de Abbaye aux Dames, de artistieke opleidingen, het concertseizoen, residenties van artiesten en de historische abdij zelf zijn stuk voor stuk trekpleisters van dit muziekcentrum. Elk van deze facetten draagt bij aan de naam en faam van het centrum.

Het verhaal van de ‘Dames’

De Abbaye aux Dames was de eerste abdij voor vrouwen in Saintonge en had een enorme impact. Dit is vandaag nog steeds zo, dankzij de intensieve muzikale activiteiten en het unieke architecturale erfgoed. De historische Abbaye aux Dames is een oase van rust en vree in het hart van de stad. De abdijkerk van de Notre Dame is een pareltje van de Romaanse architectuur in Saintonge. De poort is weelderig versierd met plantenmotieven.

Bezoek ook de klokkentoren die werd opgetrokken in de vorm van een denappel en bedekt werd met een stenen lapwerk. Op de toren geniet je van het uitzicht over de stad Saintes. Je kunt ook het kloostergebouw bezoeken, van het kapittelhuis tot de kloostercellen.

Les Antilles de Jonzac, een tropisch uitstapje in het hart van Saintonge !

Het Antilles de Jonzac aquapark is een gezellige cocon waar ontspanning, welzijn en plezier centraal staan. Beleef hier een exotische ervaring!

Tropische lagune

Zon en een exotische sfeer het hele jaar door. Neem een duik in het golfslagbad met de 60 m lange glijbaan en ontdek de geisereffecten, spelletjes en activiteiten. Voor de sportievelingen is er het energiezwembad (bassin énergie) voor het klassieke baantjes trekken.

Schoonheidssalon

Onze schoonheidsspecialisten helpen je te ontspannen en te genieten in het salon waar alles om schoonheid en welzijn draait. Onze diensten: schoonheids- en manuele behandelingen, balneothérapie en UV-behandelingen.

Fitness

In de fitnessruimte beleef je een energieke en ontspannende tijd, afgestemd op je persoonlijke noden. Nadat je flink wat calorieën hebt verbrand op de hometrainers, roeitoestellen en de loopband geniet je heerlijk ontspannen in het verwarmde zwembad (32 °C) met verkwikkende massagestralen.

De Palmyre Zoo, ideaal voor een gezinsuitstapje!

Deze dierentuin ligt vlak bij de stranden van de Charente-Maritime, op een kustlijn die ook wel de ‘Côte de Beauté’ wordt genoemd en is gelegen op een boogscheut van de badstad Royan. Het is een van Europa’s bekendste en grootste dierenparken.

Een van Europa’s grootste dierenparken !

In de Palmyre Zoo kunnen de bezoekers meer dan 1.600 dieren ontdekken uit alle werelddelen… Je vindt er Aziatische olifanten, ijsberen, orang-oetangs uit Borneo, maki’s uit Madagaskar, flamingo’s uit de Caraïben, Nepalese dwergpanda’s en Afrikaanse zebra’s. Wandel door de schaduwrijke paden die zich doorheen het 18 hectare grote dennenbos slingeren en ontdek 1.600 dieren van 115 verschillende soorten. Elk dier woont in een habitat die speciaal is ontworpen om optimaal in te spelen op de behoeften van de dieren. Elk jaar worden er 200 à 300 dieren geboren. Dit succes is te danken aan de zorgvuldige opvolging van het paargedrag, en de vakkundige aandacht en toewijding waarmee de dieren worden gevoederd en verzorgd.

Een dierenpark gewijd aan het behoud en de bescherming van diersoorten.

De Palmyre Zoo speelt ook een belangrijke rol in het behoud van extreem bedreigde diersoorten. Ze nemen deel aan 40 Europese Programma’s voor Bedreigde Diersoorten (EEP), 17 Europese Studbook programma’s (ESB) en financieren behoudsprogramma’s van verschillende soorten wereldwijd. Zoals de orang-oetangs uit Borneo, neushoornvogels in Thailand, gorilla’s in Gabon, blauwoogmaki’s op Madagaskar, pinguïns in Zuid-Afrika en gouden leeuwaapjes in Brazilië.

In het Aquarium van La Rochelle maakt u een reis naar de bodem van de oceaan.

Het Aquarium ligt vlak bij de jachthaven. Hier (her)ontdek je met de hele familie twee uur lang de zeeën en oceanen die onze planeet rijk is. Het Aquarium van La Rochelle is een gigantisch glazen schip met meer dan 12.000 zeedieren in 3 miljoen liter zeewater! Het ligt in het hart van de stad tegenover de oude haven en is één van de grootste private aquaria van Europa.

Dit Centrum voor Onderzoek en Behoud van de Mariene soorten nodigt de bezoeker uit om de wonderen van de mariene biodiversiteit te ontdekken, door middel van 12.000 zeedieren, van fragiele kwallen tot fascinerende haaien. Grijp je kans om de zee te ontdekken en te begrijpen, en meer te weten te komen over haar wonderen.

• Kindvriendelijke audiogids die de kinderen op sleeptouw neemt langs de oceanen.

• Speciale tentoonstellingen over zeeschildpadden en haaien.

• Kleurige tentoonstelling over het getijdengebied, waar je tegelijk bijleert en plezier maakt.

• Twee nieuwe gratis tentoonstellingen in de inkomhal tijdens het jaar.

• De Aquarium-shop ‘Mémoires d’océans’ waar je zeldzame en originele souvenirs koopt.   

• Het restaurant ‘Café de l’Aquarium’ op de tweede verdieping. Het restaurant kreeg een tropische inrichting en biedt vooral organische streekgerechten.

De Paléosite, een dag in de voetsporen van de neanderthaler.

Er was eens 35.000 jaar geleden een jong neanderthalermeisje dat Pierrette heette, ze woonde in Saint-Césaire. Ze werd ontdekt in 1979. In 2005 begon het avontuur…

De Paléosite, het modernste prehistorische centrum ter wereld. De Paléosite werd ontwikkeld onder leiding en wetenschappelijk toezicht van Y. Coppens en B. Vandermeersch, twee topexperten in het vakgebied van de neanderthalers. Het is het modernste prehistorische centrum ter wereld. Het centrum bevindt zich op de plek waar het laatste neanderthalermeisje werd ontdekt (35.000 jaar oud) en is uitgerust met de laatste nieuwe technologie voor beeldverwerking, waaronder scenografie.

Een twee uur durend bezoek voert u terug in de tijd.

In deze 2000 m² grote ruimte met airco maak je kennis met de neanderthaler. Het avontuur start met de verkenning van de archeologische site. Daarna ga je te voet of met de lift naar het Centrum zelf, en laat je zich aan de hand van de schermen en activiteiten 15 miljard jaar terug in de tijd meevoeren naar de Big Bang en het eerste leven. Op het programma staan filmvertoningen op groot scherm, 3D-animatie, bodyscans, armworstelen met een neanderthaler en gezichts-morphing.

Het avontuur gaat buiten verder.

Op het levensgrote buitenparcours ontdek je hoe de prehistorische mens vroeger leefde: hutten, mammoetgraven, dieren van toen en hoe we van de neanderthaler overgingen naar de homo sapiens (sinds 2012). De Paléosite is een onvergetelijke belevenis voor jong en oud!

Le Château des Enigmes, eindelijk een leuk kasteel om te bezoeken!

Geniet met familie of vrienden van een spannende drie uur durende schattenjacht in de prachtige omgeving van een renaissancekasteel en geklasseerd historisch monument. Stap in de voetsporen van Willy en de drie musketiers

Het Château des Énigmes nodigt je uit om samen met de jolige bende van de drie musketiers het boosaardige plan van kardinaal Richelieu en de gevaarlijke Milady tegen de Koningin te verhinderen. Schuilt er een detective in jou? Dan is dit het geknipte avontuur!

Een ludiek en leerrijk spel voor iedereen

Vaardigheid, logisch denken, teamgeest. Langs dize parcours heb je al jouw vindingrijkheid nodig. Je bent gewaarschuwd, het is hard werken. Je moet verschillende uitdagingen aangaan, zoals de weg vinden door een doolhof en ondergrondse tunnels. Zowel kinderen als volwassenen zullen hier niet genoeg van kunnen krijgen!

Het Château d’Usson: een prachtig staaltje architectuur

Dit kasteel werd in 1536 gebouwd. Waarschijnlijk was Jean de l’Espine de architect, maar dat is nog steeds een mysterie. Er is wel bekend dat het kasteel tijdens de Italiaanse renaissance is opgetrokken. Het weelderige beeldhouwwerk is van de hand van Nicolas Bachelier, een beroemde student van Michelangelo.

In themapark Le Cep Enchanté beleeft u een uniek avontuur in de wijngaarden!

Le Cep Enchanté is het enige Franse themapark in zijn genre. Hier ontdek je op een ludieke manier de interessante geschiedenis van de Pineau, cognac en wijn. Le Cep Enchanté opent zijn deuren in mei voor het zomerseizoen.

Interactieve en ludieke rondleiding.

Laat je meevoeren door de magie van Le Cep Enchanté. Dit themapark rond wijn ligt op slecht 15 minuten van Cognac. Wandel langs de ludieke parcours door de wijngaarden en ontdek hoe de wijnboer wijn maakt. Tijdens het parcour moet je de quizvragen proberen te beantwoorden (voor volwassenen en kinderen).

Daarna speelt je Swin golf in een uitzonderlijk kader omringd door truffeleiken en weelderige wijngaarden. Zowel jong als oud kunnen meespelen in teams met familie en vrienden. Zo ontdekt je op een ongebruikelijke en ludieke manier de legende van de Pineau des Charentes en de cognac. Aan het eind van de rondleiding mogen de deelnemers gratis proeven van de heerlijkheden van deze wijngaard.

De Hermione: het jaar van de grootste uitdagingen!

Kom de Hermione in haar nieuwe aanlegsteiger ontdekken !

Een geweldige uitdaging!

In het hart van het voormalige arsenaal van Rochefort en op een boogscheut van de Corderie Royale schuilt een uniek project in Frankrijk: het bouwproject van het schip de Hermione. Deze projectsite vormt een ongelooflijke technische en menselijke uitdaging: de heropbouw van een houten schip aan de hand van alle originele scheepsbouwmethodes. Wanneer het oorlogsschip klaar is, moet het de Atlantische Oceaan over tot in Boston, net zoals Lafayette in 1780 deed. Met zijn 65 meter lang en 3 masten bewonder je in real-time het werk van de timmermannen, houtbewerkers en smeden.

Extra activiteiten na het bezoek

Neem zeker een souvenir mee van dit prachtige bouwproject uit de Hermione shop. Maak daarna een wandeling door de tuinen van de Corderie Royale langs de Charente rivier en gebruik jouw verbeelding om er een heus avontuur van te maken!

Rondleiding op het schip

De bouwwerf is elke dag open voor bezoekers, zodat je de vaklui aan het werk ziet. Geleide bezoeken duren 1 uur 15 minuten en vinden dagelijks plaats voor maximaal 18 deelnemers. Het is dus belangrijk om van tevoren te reserveren: op hermione.com of in het ticketbureau van de Hermione-werf (op basis van beschikbaarheid). Kinderen jonger dan 6 jaar zijn niet toegelaten. Indien je de rondleiding wil volgen, moet je fysiek mobiel zijn.

Beleef een unieke en authentieke ervaring in la cité de l’Huitre!

La Cité de l’Huitre ligt in het hart van het Marennes-Oléron Bassin. Hier ontdek je de sensaties en smaken van een uitzonderlijk streekproduct.

Ontdek de oesterkwekerijen in la cité de l’Huitre.

De oesters van Marennes-Oléron hebben een unieke smaak en kunnen het hele jaar door in een small, medium, dikke, dunne, korte of lange variant worden gegeten. De beste manier om ten volle van de smaak te genieten, is de oesters puur te eten. Ook al passen brood met boter, citroen en andere specialiteiten goed bij deze heerlijkheden!

Er zijn twee hoofdcategorieën oesters:

– Fijne, vetgemeste oesters (les fines de Claire), met verfijnd vlees en een nootachtige smaak.

– Speciale oesters, vetgemest in kweekvijvers (les spéciales de Claire), met steviger vlees en een meer uitgesproken smaak.

Beide soorten maken van de oesters van Marennes-Oléron een kwaliteitsproduct met een unieke en verrukkelijke smaak.

Oesterkwekerij en educatief centrum.

La Cité de l’Huître verwelkomt, informeert en entertaint bezoekers, families en groepen van alle leeftijden. Er worden verschillende shows, proeverijen en activiteiten georganiseerd: een educatief oesterparcour, de oesterkwekerijschool, de oestercabine, het bezoekerscentrum enz. Tijdens dit bezoek te voet, per fiets, in een treintje en per boot worden al jouw zintuigen geprikkeld!

Leer alles wat je altijd al wilde weten over oesters kweken. In juli en augustus ontdek je hoe oesters kweken in z’n werk gaat en heb je dolle pret met Bilout en Aline in de oestercabine. Of prikkel jouw zintuigen in een van de workshops voor jong en oud!Tijdens het Oesteravontuur leer je op een ludieke en leerrijke manier over oesters met de hulp van het handboek en wijd je jouw kids tijdens de workshops in de kunst van het oesterkweken in.

Ontdek de geheimen van de marine in de Corderie Royale!

Duik in de geschiedenis van deze historische site, een prachtig voorbeeld van zeventiende-eeuwse militaire architectuur opgericht door Colbert voor Lodewijk XIV.

Rochefort, een maritiem arsenaal

In 1666 werd door Colbert een nieuwe zeventiende-eeuwse stad gebouwd. Hij wilde er het grootste maritieme arsenaal ter wereld bouwen en de zeemacht van het koninkrijk Frankrijk uitbreiden. Het hele complex werd op het land gebouwd in één van de laatste bochten van de Charente rivier en werd vier jaar later versterkt.

Een prestigieuze bestemming

Van bij het begin bewapende, onderhield en bouwde het arsenaal van Rochefort talloze hoog aangeschreven koninklijke schepen. Sommige van de grootste militaire en wetenschappelijke expedities vertrokken uit deze haven. Ook werden bepaalde uitvindingen zoals de onderzeeër hier gebouwd. Toch sloot het Arsenaal zijn deuren in 1926, toen het niet langer kon inspelen op de behoeften van een moderne oorlogsvloot.

La Corderie Royale (De Koninklijke Touwslagerij)

Het eerste gebouw dat voltooid werd, was de schitterende Corderie Royale. Met deze werd in 1666 begonnen en was in 1669 voltooid. Met zijn 374 meter was deze touwslagerij toen het langste gebouw van Europa. Het stond op een platform gemaakt van eikenbalken om de onstabiele ondergrond van het moerassige terrein te compenseren. De touwslagerij was actief tot 1867, wanneer de ontwikkeling van modernere technieken en de komst van de staalkabels de corderie overbodig maakten. Ontdek de site en het touwslagersambacht, en leer echte zeemansknopen te maken!

In deze regio zijn dus een hoop plaatsen te bezoeken en activiteiten te doen. Of je nu naar een waterpark wil, een zoo of de geschiedenis van de marine in de Corderie Royale wil ontdekken, het is hier allemaal mogelijk. Hopelijk heb je na al deze toffe plaatsen meer een idee gekregen wat er allemaal valt te doen!

Fouras
Fouras: Een Verborgen Juweel aan de Franse Atlantische Kust Fouras, een schilderachtige badplaats aan de Franse Atlantische Kust, is een verborgen juweel dat wacht
Aquarium La Rochelle
Gelegen aan de prachtige Franse Atlantische Kust, biedt het Aquarium van La Rochelle een fascinerende en educatieve reis door de onderwaterwereld. Met zijn uitgebreide
De Zoutwinning
Langs de prachtige Franse Atlantische kust bevindt zich een industrie die teruggaat tot eeuwen geleden: de zoutwinning. Het winnen van zout uit de oceaanwateren