Torens van La Rochelle

Torens van La Rochelle feature image 04

Samenvatting artikel

De torens van La Rochelle zijn een iconisch beeld van deze historische stad aan de westkust van Frankrijk. Deze middeleeuwse torens dateren uit de 14e en 15e eeuw en zijn een belangrijk onderdeel van het rijke historische erfgoed van de stad. De torens zijn niet alleen indrukwekkend om te zien, maar hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van de stad door de eeuwen heen. Lees meer over de geschiedenis van de torens van La Rochelle en waarom ze een bezoek waard zijn tijdens een reis naar deze prachtige stad.

De Lantarentoren

De Lantarentoren (12de en 15de eeuw) is een complex gebouw dat in de middeleeuwen verschillende functies vervulde. Eerst werd het gebruikt om alle schepen die de haven binnenvoeren te controleren en te ontwapenen. Ook was het de centrale uitkijkplaats over de kustlijn van Aunis en leidde het de schepen in de juiste richting omdat hij zowel dienst deed als vuurtoren en als oriëntatiepunt.

In de zestiende eeuw werd de Lantarentoren als gevangenis gebruikt, in de eerste plaats voor priesters. Daarna fungeerde de toren tot en met de 19de eeuw als gevangenis voor Engelse bootgevangenen. In de 17de en 18de eeuw werden er gevangenen uit de Vendée opgesloten die tijdens de Vendée-oorlogen krijgsgevangen waren genomen.

Vandaag herbergt de Lantarentoren een opmerkelijke verzameling van ruim 600 tekeningen en opschriften die door piraten, zeerovers, gewone en religieuze gevangen in de muren werden gekerfd. Het is de oudste vuurtoren aan de Atlantische kust.

De Sint-Niklaastoren

De Sint-Niklaastoren en de Ketentoren vormen samen de majestueuze toegangspoort tot de oude haven van La Rochelle. De Sint-Niklaastoren moest de toegang tot de haven bewaken en was door middel van een enorme ketting verbonden met de Ketentoren. Tijdens de herroeping van het Edict van Nantes werden de hugenoten er opgesloten en later de Chouans die trouw bleven aan de koning tijdens de Franse Revolutieoorlogen.

Beide torens waren echte kerkers en vorstelijke verblijven. Ze stonden symbool voor de kracht en de privileges van La Rochelle en haar handelsbetrekkingen. De torens werden toen beheerd door een kapitein die elk jaar werd benoemd wanneer de burgemeester werd verkozen.

De Ketentoren

De Ketentoren vormde de toegangspoort tot de oude haven, controleerde alle scheepvaartactiviteit en havenverkeer en inde de taksen en belastingen. Tijdens de protestantse periode werd de Ketentoren als heilig gezien: hier liet men de vlag met de stadskleuren trots wapperen. De Ketentoren raakte in 1652 zwaar beschadigd toen de toren gebruikt werd als een opslagplaats voor buskruit en stond gedurende drie eeuwen leeg. De toren werd pas in de twintigste eeuw gerestaureerd en kreeg toen een nieuwe bestemming.

Sinds 2008 en ter ere van de 400ste verjaardag van de oprichting van de stad Québec, is in de gerestaureerde gebouwen de permanente tentoonstelling ‘La Rochelle-Quebec: op weg naar Nieuw-Frankrijk’ te bekijken en het verhaal van de migranten te ontdekken die Frankrijk verlieten voor een nieuw leven in Québec.

Al met al zijn de torens van La Rochelle een must-see attractie voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur of gewoon op zoek is naar een unieke ervaring tijdens een bezoek aan deze prachtige stad aan de Franse westkust. De combinatie van het indrukwekkende uiterlijk en de belangrijke rol in de geschiedenis van de stad maken een bezoek aan deze torens een onvergetelijke ervaring. Vergeet niet om je camera mee te nemen en te genieten van het adembenemende uitzicht vanaf de top van de torens.

Fouras
Fouras: Een Verborgen Juweel aan de Franse Atlantische Kust Fouras, een schilderachtige badplaats aan de Franse Atlantische Kust, is een verborgen juweel dat wacht
Aquarium La Rochelle
Gelegen aan de prachtige Franse Atlantische Kust, biedt het Aquarium van La Rochelle een fascinerende en educatieve reis door de onderwaterwereld. Met zijn uitgebreide
De Zoutwinning
Langs de prachtige Franse Atlantische kust bevindt zich een industrie die teruggaat tot eeuwen geleden: de zoutwinning. Het winnen van zout uit de oceaanwateren